Reumatische voet

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor de ruim 100 verschillende aandoeningen Pedicure Loes Offermans - reumatische voetaan het bewegingsapparaat die in de medische wetenschap bekend zijn. 70% van de mensen met reuma heeft last van voetklachten, zoals pijn, brandende voeten, stijfheid, vaak vergroeiing als gevolg van standsafwijkingen van handen en voeten.

De medische wetenschap is er tot op de dag van vandaag niet in geslaagd om het ontstaan van reuma tot in de details te verklaren. Er kunnen meerdere oorzaken tegelijkertijd optreden zoals: erfelijke aanleg, allergische reacties, stoornissen in de regulering van hormonen, ont­stekingshaarden, virussen, bacteriën en een verminderde weerstand.
Veel voorkomende symptomen bij voet­klachten zijn: gewrichts-ontstekingen, aan­houdende pijn en stijfheid bij het in beweging komen en bij het opstaan, ochtendstijfheid, slijmbeursontstekingen, zwelling van meerdere gewrichten en afwijkingen aan de stand van de voeten.
Met dergelijke klachten is het raadzaam om de huisarts in te schakelen. Die kan een keus maken uit verschillende therapieën, zoals het voorschrijven van pijnstillers, ontstekings­remmers, ergo­therapie, fysiotherapie of podotherapie.

 
Wat kunt u zelf doen?

  • Dagelijks bewegen om uw spieren in een goede conditie te houden. Denk hierbij aan fietsen, zwemmen, of wandelen.
  • Bij pijnklachten het wat rustiger aan doen of een mildere manier vinden om toch te kunnen bewegen.
  • Uw voeten zijn extra belast bij overgewicht waardoor de mobiliteit achteruit kan gaan. Raadzaam is dan om af te vallen met behulp van een diëtist.
  • Het gebruik van hulpmiddelen kan met een kleine aanpassing handelingen lichter maken.

 
Schoenadvies bij reuma:

Alle goede schoenen, of ze nu in de winkel worden gekocht of bij een orthopedische schoentechnicus, dienen aan de volgende eigenschappen te voldoen:

  • Ze moeten een halve tot een hele centimeter langer zij dan uw grootste teen, omdat de voeten tijdens het afwikkelen langer worden.
  • Ze moeten breed genoeg zijn. Uw hiel moet stevig in het hielstuk zitten en de tenen mogen niet uit hun stand worden gedrukt.
  • Hiel- en zijstuk moeten stevig zijn en steun geven.
  • Ze mogen niet knellen bij de bal van de voet. Schoenen zonder stiknaden aan de voorkant zijn het beste.
  • Lederen schoenen ventileren het beste. De zool moet buigzaam zijn. Voor dagelijks gebruik is een hakhoogte van maximaal 2-3 centimeter aan te raden.
  • Goede wandelschoenen of stevige sportschoenen zijn goede voorbeelden.

 
Wat kan een medisch pedicure betekenen?

Een normale voetverzorging kan, door het gebrek aan kracht en/of vergroeiing van de handen soms niet zelf meer worden uitgevoerd.
Een medisch pedicure kan dan ook veel betekenen om deze kwetsbare voeten te behandelen en op een professionele manier te adviseren en samen te werken met andere disciplines.

Zij kan o.a.:

  • Nagelomgeving verzorgen, knippen van de nagels en nagelafwijkingen behandelen, mycose signaleren en hypertrofische nagels dunner frezen.
  • Ingroeiende nagels behandelen d.m.v. nagelregulatietechniek.
  • Eelt verwijderen.
  • Drukplekken behandelen d.m.v. drukontlasting of een orthese.
  • Jaarlijks of halfjaarlijks een screening van de voeten maken om veranderingen te kunnen opmerken.
  • Daarbij blauwdrukken maken om stands-afwijkingen te achterhalen.
  • Samenwerken en doorverwijzen naar huisarts, een podotherapeut of andere disciplines.

 
Tien tips bij het verzorgen van een reumavoet:

  1. Draag zachte, gave wollen of katoenen sokken om huidbeschadigingen te voorkomen.
  2. Controleer de binnenzijde van uw schoenen op oneffenheden, steentjes, scheurtjes e.d. om irritatie aan de huid te voorkomen.
  3. Loop zo min mogelijk op blote voeten.
  4. Loop niet te lang achter elkaar en met kleine passen. Dit is minder belastend voor de voorvoet en de hiel en voorkomt wrijving.
  5. Was dagelijks de voeten met handwarm water en bij voorkeur met een zeepvrij wasproduct zoals Weleda doucheproducten of Sebamed zeepvrije wasemulsie.
  6. Houd de huid soepel met een zachte crème op basis van ureum of een hydrofiele olie, bv. voet-crème van dr. Kneipp, hornhaut-crème van Camillen 60 of de carbamide-crème van Louise Widmer.
  7. Bij ontstekingen aan de voetgewrichten kunnen beter geen wisselbaden worden genomen, maar een voetbad van niet langer dan 5 minuten. Controleer de watertemperatuur.
  8. Overweeg in bed een dekenboog om te voorkomen dat uw beddengoed op pijnlijke lichaamsdelen rust.
  9. Knip de nagels recht af om te zorgen dat ze niet kunnen ingroeien in het nagelbed, gebruik geen tincturen en zalven. Verwijder zelf geen likdoorns, ingegroeide nagels of eelt.
  10. Neem bij alle bijzonderheden of veranderingen in uw gezondheidssituatie contact op met de huisarts.

Personen die reuma hebben komen in aanmerking voor een vergoeding van een behandeling door de zorgverzekeraar Daarvoor heeft u een nota van uw pedicure nodig en een verwijzing van uw huisarts.
 
Meer weten?
In mijn praktijk liggen diverse folders van het Reumafonds. Ook kunt u een kijkje nemen op de website van het fonds.

Terug